کیا سراتو سایپا
یکی از ماشین های مونتاژ شده توسط سایپا که در طول بیش از 3 سال به موفقیت های خوبی دست پیدا کرده است نسل دوم کیا سراتو میباشد که در بازارهای جهانی و حتی داخل ایران حد فاصل سال های 2010 تا 2015 عرضه گردید و بعد از پایان عرضه جهانی آن سایپا با درصدی داخلی سازی اقدام به مونتاژ آن نمود . از ظاهر کیا سراتو مونتاژ سایپا بررسی و تحلیل آن را آغاز میکنیم و در ابتدا باید به موضوع ظاهر مناسب و متعادل آن اشاره کرد که مهم ترین دلیل آن به کار بردن المان های صحیحی است که باعث شده تا کیا سراتو سایپا از نگاه طیف وسیعی از سنین و سلایق طراحی خوبی داشته باشد البته تغییرات کوچک سایپا چون تغییر طراحی رینگ های آلومینیومی یا ... از اسپرت بودن کیا سراتو کاسته و به جلوه خانوادگی بودن آن افزوده است طراحی ظاهری کیا سراتو و پارامترهایش به طراحی داخلی هم سرایت کرده است و بدین سبب در داخل کابین طراحی کمی قدیمی اما مناسب دارد که دارای ارگونومی مناسبی می باشد . یکی از معضلات کیا سراتو مونتاژ سایپا نسبت به نمونه های وارداتی ارزان سازی های انجام شده است که در بحث کیفیت این مورد بیش از حد به چشم میخورد و افت بیشتری را تجربه کرده است .
کیفیت متریال اتاق در سطحی متوسط ارزیابی می شود و در جاهای مختلف کابین استفاده زیاد از پلاستیک خشک آزار دهنده می باشد و در واقع بیشتر از اینکه متریال پلاستیک مرغوب باشد از نوع بی کیفیت درون کابین ماشین استفاده شده است اما کیفیت ساخت و مونتاژ کیا سراتو سایپا با وجود افت هایی که پیدا کرده است مناسب و قابل قبول میباشد . از نظر ابعادی اما در سراتو با توجه به کلاس خود با کابینی نسبتا جادار رو به رو میشویم که به راحتی برای یک خانواده 4 نفره مناسب ارزیابی میشود و در نهایت بحث آپشن در کیا سراتو سایپا است که در نمونه ساده امکانات حداقل و مناسب رفع نیاز را دارد و نمونه دیگر کیا سراتو که به آپشنال موسوم است و از نظر تجهیزات رفاهی و ایمنی وضعیت خوبی دارد و کمتر تفاوتی با نمونه های وارداتی از نظر تجهیزات رفاهی و سرگرم کننده دارد که این ویژگی مهم و خوبی برای یک اتومبیل در این رنج قیمت محسوب میشود .
کیا سراتو مونتاژ سایپا در دو مدل دنده ای 1600 سی سی و اتوماتیک 2000 سی سی تولید میشود که با توجه به رنج قیمت ماشین مورد نظر ما از نوع 2000 سی سی اتوماتیک میباشد . کیا سراتو 2 لیتری از یک پیشرانه 4 سیلندر و 16 سوپاپ سود میبرد که به طور دقیق 1998 سی سی حجم دارد و قابلیت تولید 156 اسب بخار قدرت دور دور موتور 6200 دور در دقیقه و 194 نیوتن متر گشتاور در دور 4300 دور در دقیقه را دارا میباشد . شتاب گیری کیا سراتو خوب است و در عین حال یکی از نقاط مثبتش هم مصرف تقریباً اقتصادی است که وزن نسبتاً سبک آن با توجه به ابعاد یکی از دلایل مهم این اتفاق است و در عمل به راحتی میتوان به عدد ذکر شده کارخانه که 7.1 لیتر در سیکل ترکیبی است دست پیدا کرد.
برای انتقال قدرت پیشرانه سراتو به چرخ ها از یک گیربکس 6 سرعته اتوماتیک استفاده شده است که از پس وظیفه خود به خوبی بر می آید و اجازه هدر رفتن هیچ کدام از اسب بخار های تولیدی پیشرانه کیا سراتو را نمیدهد . گیربکس سراتو سایپا هماهنگی خوبی با موتور دارد و تعویض دنده هایش با دقت ، سریع و بدون ضربه میباشد . کیا سراتو مونتاژ سایپا طبق استاندارد کارخانه به 9.5 ثانیه زمان نیاز دارد که سرعت خودش را از حالت سکون به 100 کیلومتر در ساعت برساند که در تست های انجام شده این زمان تا 8.9 ثانیه هم کاهش پیدا کرد و در مجموع در بحث فنی کیا سراتو سایپا می توان گفت که با یک ماشین پر بازده سر و کار داریم .
یکی از ویژگی های نهادینه شده در ذات کیا سراتو داشتن سواری و هندلینگ خوب است که به علت داشتن تسلط و خوش دست بودن لذت سواری با کیا سراتو دو چندان شده است اما در کیا سراتو های مونتاژ سایپا سواری بیش از حد خشک میباشد که عمده ترین علت آن استفاده از لاستیک های نامرغوب است اما در کل به علت جوان پسند بودن کیا سراتو به طور طبیعی کمی خشکی در سواری آن وجود دارد .
کیا سراتو مونتاژ سایپا در نمونه ساده یا آپشنال توانست فروش موفقیت آمیزی را تجریه کند و با افزایش قیمتها حالا نمونه های کارکرده کیا سراتو بیش از پیش مورد معامله قرار میگیرد که با توجه به موارد گفته شده ، وضعیت فروش و خدمات پس از فروش بهتر و بهتر بودن از دیدگاه عامیانه ارزش خریدش بالاتر از ام جی 6 است .