پژو پارس یکی از خودروهایی است که تقریبا تمام ایرانیها با آن آشنایی دارند و شاید به همان اندازه که پراید را میشناسیم، خودرویی چون پژو پارس را هم میشناسیم.
پژو پارس یک بار با جعبه دنده اتوماتیک عرضه شد اما تولید آن در سال 1392 به اتمام رسید. پس از چند سال و در سال 1396، ایران خودرو مجددا پارس اتوماتیک را این بار با موتور TU5 وارد خط تولید کرد.
پژو پارس چندین سال قبل و با الگوبرداری از پژو 405 ساخته شد. البته کمپانی پژو محصولی به نام 406 را به تولید رساند که پارس شباهت زیادی به آن دارد. 406 با حضور در سری فیلمهای تاکسی به شهرت رسید و پارس هم در ایران شرایط خوبی را تجربه کرد. به ویژه در سالهای ابتدایی که یک خودرو لوکس با ظاهری جذاب به شمار میرفت.
التبه اکنون با گذشت چندین سال از تولید پارس، این خودرو دیگر جذابیت گذشته را ندارد و گرد پیری بر چهره آن نشسته است. در طراحی بدنه پارس هماهنگی خوبی دیده میشود و چراغهای کشیده در جلو و عقب، به کار رفتهاند. در پارس اتوماتیک تفاوتهایی با نسخه استاندارد دیده میشود از جمله آینههای جانبی راهنمادار و رینگهای آلومینیومی.
در داخل کابین پژو پارس اتوماتیک TU5، همان طراحی با متریال نه چندان باکیفیت دیده میشود. قطعات از پلاستیک خشک ساخته شدهاند و به هیچ وجه کیفیت بالایی ندارند. در داخل کابین از تزئینات چوبی استفاده شده است. کلیدهای کنترلی بر روی فرمان و وجود کلیدها بر روی کنسول وسط، نکته مهم کابین پارس به شمار میروند. پژو پارس از نظر فضای داخلی و کیفیت سواری وضعیت مطلوبی دارد و سواری نسبتا خوبی ارائه میدهد.
پژو پارس اتوماتیک TU5 از نظر تجهیزات بهتر از نسخه معمولی عمل میکند و امکاناتی چون 2 ایربگ، تهویه مطبوع اتوماتیک، ایموبلایزر و سنسور دنده عقب را در اختیار سرنشینان قرار میدهد.
موتور به کار رفته در پژو پارس اتوماتیک از نوع TU5 است که 1.6 لیتر حجم و 4 سیلندر دارد و میتواند 108 اسب بخار قدرت و 142 نیوتن متر گشتاور تولید کند. با وجود این قدرت و استفاده از جعبه دنده اتوماتیک، پارس اصلا خودرو سریعی نیست و برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت پس از حرکت از حالت سکون به 15 ثانیه زمان نیاز دارد.
پژو پارس اتوماتیک TU5 کیفیت گذشته را ندارد و به جز چند آپشن، هیچ برتری به تندر 90 پلاس ندارد. به این ترتیب تندر 90 پلاس با کیفیت فنی و سواری خوب، ارزش خرید بالاتری خواهد داشت.