لیفان X50
لیفان X50 ظاهر قابل قبول و فریبنده ای دارد که دل نشین است و این میزان فروشی هم که تجربه کرده است مدیون ظاهرش می باشد . اما از نظر فنی این طراحی نسبتا زیبا دارای چند اشکال است و از چند خودرو هم قسمت های مختلف آن طراحی اش کپی شده است . از نظر فرم بدنه لیفان X50 در زمره کراس اوور های کوچک شهری قرار میگیرد ولی تفاوت چندانی با یک خودروی هاچ بک ندارد . درون کابین هم طراحی اش قابل قبول است اما متریال به کار رفته بی کیفیت و خشک هستند . کیفیت ساخت و مونتاژ لیفان X50 بسیار پایین است که اصلا رضایت بخش نیست و کاملا توی ذوق می زند . در بخش امکانات رفاهی هم تنها مزیت لیفان X50 نسبت به رنو ساندرو استپ وی وجود سانروف می باشد .
در بخش فنی لیفان X50 مجهز به یک پیشرانه 4 سیلندر است که 1498 سی سی حجم دارد . این پیشرانه قابلیت تولید 102 اسب بخار قدرت و 133 نیوتن متر گشتاور را دارا می باشد . برای انتقال قدرت پیشرانه به چرخ ها هم از یک گیربکس CVT استفاده شده است . لیفان X50 استهلاک بالایی دارد و علاوه بر این عملکرد گیربکس CVT آن هم نا امید کننده می باشد . موتور و گیربکس لیفان X50 با هم هماهنگی ندارند و علاوه بر این در بین موتور و گیربکس لختی و تنبلی حس میشود زیرا لیفان X50 اصلا میل به شتابگیری را از خود نشان نمی دهد .
در بخش سواری لیفان X50 از سیستم تعلیق نسبتا ضعیفی بهره میبرد . هندلینگ X50 ضعیف است ، سواری خشک و کوبنده ای دارد ، جلو بندی اش ضعیف عمل میکند ، فرمان دقیقی ندارد و عملکرد فرمان برقی اش نا امبد کننده است و ترمز های لیفان X50 هم عملکردی متوسط دارند . در کل سواری با لیفان X50 اصلا قابل قبول و لذت بخش نیست و حس خوبی از راندن آن را به دست نمیاورید .
به طور کلی لیفان X50 با ظاهر نسبتا خوب و جذابش مشتری را میتواند جذب خود کند ولی کیفیت پایین ساخت ، استهلاک بالا ، پیشرانه کند و گیربکس ضعیف ، سیستم تعلیق غیر قابل قبول و سواری بدون حس و لذت از ویژگی های سواری آن میباشد که اصلا و به هیج وجه قابل قبول نیست . ارزش خرید لیفان X50 هم به دلیل وجود این نکات منفی بسیار پایین است . در پایان باید بگوییم که رنو ساندرو استپ وی فرمانروای بی چون و چرا در بازه قیمتی خودش است و لیفان X50 اصلا حرفی برای گفتن ندارد .