دنا یک خودرو ایرانی است که توسط ایران خودرو به تولید میرسد. آغاز پروژه تولید دنا به سال 1388 بازمیگردد که در آن زمان با نام NX7 شناخته میشد. پس از گذشت مدتی، ایران خودرو اعلام کرد که دنا را در سال 1391 وارد بازار میگردد اما در نهایت با یک تاخیر طولانی و در سال 1393 دنا به بازار راه پیدا کرد.
در ابتدا صحبتها مبنی بر این بود که دنا جایگزین خودروهای قدیمی ایران خودرو همچون سمند و پژو پارس میشود اما چنین نشد و دنا به عنوان یک خودرو مستقل بر روی خط تولید قرار گرفت و در کنار سایر محصولات ایران خودرو روانه بازار شد. دنا از همان ابتدا به دلیل اینکه ظاهر نسبتا خوبی داشت مورد استقبال قرار گرفت و در حال حاضر هم فروش خوبی را تجربه میکند.
البته همواره انتقادهایی هم بر طراحی دنا وجود داشت چراکه بسیاری از کاربران دنا را به ویژه در نمای جانبی شبیه به سمند میدانستند. به همین دلیل ایران خودرو یک نسخه جذابتر از دنا و با نام دنا پلاس معرفی کرد که تغییراتی را در خطوط بدنه و چراغها تجربه کرده. به علاوه اینکه یک نسخه توربو هم از آن در دسترس است. به هر روی ما اینجا در مورد مدل استاندارد دنا صحبت میکنیم.
در نمای جلو دنا، جلو پنجره و چراغها تقریبا شکلی مستطیلی دارند و بر روی کاپوت هم خطوط برجستهای دیده میشود. نمای جانبی دنا کاملا ساده است و مهندسین ایران خودرو زمان زیادی برای این بخش صرف نکردهاند. در ظاهر دنا ضعفهای بزرگی هم وجود دارد اما باید گفت که طراحی و تولید این خودرو، یک اتفاق بزرگ در صنعت خودروسازی کشور بود هرچند امیدواریم ایرانیها به همین خودرو اکتفا نکنند و باز هم محصولات جدیدی را البته با دقت و ظرافت بیشتر و هزنیه کمتر طراحی کنند.
شباهتهای دنا و سمند به بدنه محدود نمیشود و در داخل کابین هم نشانههایی از این خودرو دیده میشود. داشبورد دنا از مواد بی کیفیتی ساخته شده و استفاده گسترده از پلاستیک آزاردهنده است. هرچند تزئینات چوبی هم در داخل کابین به چشم میخورد. در مرکز داشبورد یک نمایشگر وجود دارد که کارایی چندان بالایی ندارد و متاسفانه اگر بخواهید آن را تعویض کنید و یک نمایشگر دیگر جایگزین کنید، با مشکل روبهرو خواهید شد. صندلیهای دنا نسبتا راحت هستند و در مسیرهای طولانی عملکرد متوسطی دارند. به علاوه اینکه از نظر آپشنها دنا و آریو هر دو در یک سطح قرار میگیرند و ویژگی خاصی را در اختیار شما نمیگذارند.
ایران خودرو برای قوای محرکه دنا کار سختی نداشت و تنها کافی بود از موتور EF7 استفاده کند که پیش از این در سمند مورد استفاده قرار گرفته بود و به عنوان موتور ملی شناخته میشود. این موتور 1.7 لیتر حجم و 4 سیلندر دارد و میتواند 115 اسب بخار قدرت و 157 نیوتن متر گشتاور تولید کند. این قدرت به وسیله جعبه دنده 5 سرعته دستی به چرخهای جلو انتقال پیدا میکند. به این ترتیب دنا خودرو سریعی نیست اما قدرت کافی برای مسیرهای معمولی را دارد. موتور EF7 در ابتدا با مشکلات زیادی مواجه بود که ایران خودرو سعی کرد آنها را مرتفع کند و تا حدودی هم موفق شد.
باتوجه به کیفیت ساخت، موجود بودن قطعات و بازار خرید و فروش دست دوم، دنا ایران خودرو ارزش خرید بالاتری در مقایسه با آریو S300 سایپا دارد.