سراتو یک خودرو سدان کامپکت کرهای است که توسط کمپانی کیا به تولید میرسد. نام دیگر سراتو، کیا فورته است که این نام گذاری در کشورهای مختلف، متفاوت است. سراتو نخستین بار در سال 2004 معرفی شد و در حال حاضر هم در دنیا در نسل سوم خود به تولید میرسد.
اما ما در مورد نسل دوم کیا سراتو و یا نسل اول کیا فورته صحبت میکنیم که معرفی آن به سال 2009 بازمیگردد. این مدل از سراتو در ابتدا به صورت وارداتی در بازار کشورمان عرضه شد و پس از گذشت مدتی، سایپا قراردادی را با کیا به امضا رساند و تصمیم به تولید سراتو در داخل کشور گرفت. این اتفاق در سال 1393 رخ داد و سراتو نهایتا تنها در نسخه سدان وارد خط تولید سایپا شد.
البته سراتو وارداتی در دو مدل سدان و کوپه یا همان کوپ در دسترس خریداران ایرانی قرار گرفت اما سایپا تنها مدل سدان را برای تولید در نظر گرفت. بد نیست به یک نکته دیگر هم اشاره کنیم و آن، مدلهای مختلف سراتو است که در ایران به تولید میرسد. سراتو با دو پیشرانه 1.6 و 2.0 لیتری عرضه میشود و در ابتدا بسیاری از آپشنها از روی خودرو حذف شده بود. همین موضوع انتقادات زیادی را به سمت سایپا روانه کرد و به همین دلیل این خودروساز بزرگ کشور، مدلهای آپشنال سراتو را هم عرضه نمود که چند مورد از تجهیزات رفاهی بر روی آنها قرار گرفته بود.
ما در اینجا در مورد سراتو 2000 معمولی صحبت میکنیم چراکه قیمت نزدیکتری به هایما S5 دارد. تمامی مدلهای یادشده ظاهر یکسانی دارند و به جز سانروف که در مدل آپشنال دیده میشود، تفاوت دیگری بین نسخههای مختلف وجود ندارد. طراحی سراتو سایپا هماهنگ و ایدهآل است و هماهنگی خوبی میان بخشهای مختلف دیده میشود. البته این خوب بودن در مقایسه با سال طراحی آن است و باتوجه به معرفی نسخههای جدید، طراحی آن قدیمی و ساده به نظر میرسد.
طراحی کابین سراتو سایپا هم از این قاعده پیروی میکند و برای خودرویی که در سال 2018 به تولید میرسد، کاملا قدیمی به نظر میرسد و گرد کهنگی بر چهره آن دیده میشود. یک نکته منفی در مورد کابین سراتو وجود دارد که آن هم کاهش کیفیت متریال به کار رفته در کابین توسط سایپا است به شکلی که اگر نمونههای وارداتی را با نسخههای تولید داخل مقایسه کنید، به راحتی متوجه این تفاوت خواهید شد. اما سراتو از نظر کیفیت سواری وضعیت خوبی دارد و سواری نسبتا راحتی ارائه میدهد.
همان طور که اشاره کردیم مدلهای معمولی سراتو ویژگی چندان خاصی را با در اختیار شما قرار نمیدهند. از جمله این امکانات میتوانیم به 2 عدد کیسه هوا، تهویه مطبوع اتوماتیک، تنظیم دستی صندلیها، چراغهای جلو هالوژن و کروز کنترل اشاره کنیم در حالی که در مدل آپشنال تجهیزات دیگری چون نمایشگر 7 اینچی، ورود و استارت بدون کلید، دوربین و سنسور دنده عقب و سانروف را هم با خود به همراه دارند.
سراتو 2000 به یک موتور 2.0 لیتری 4 سیلندر مجهز شده که قادر است 156 اسب بخار قدرت و 194 نیوتن متر گشتاور تولید کند. این قدرت به وسیله جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو انتقال پیدا میکند. این قدرت برای به حرکت درآوردن یک خودرو 1310 کیلوگرمی کافی است و میتوان گفت سراتو شتاب نسبتا خوبی دارد و با فشردن پدال گاز شما را ناامید نمیکند. سراتو از نظر کیفیت فنی و قطعات خودرو قابل اعتمادی است و در مقایسه با یک خودرو چینی بدون شک وضعیت بهتری دارد. البته نباید از این هم صرف نظر کرد که بازار خرید و فروش آن همچنان وضعیت بهتری نسبت به رقیب چینی دارد و افت قیمت زیادی را هم به هنگام فروش تجربه نمیکند.