دنا پلاس یکی دیگر از سدانهای ایران خودرو است که با صرف هزینه گزاف توسعه داده شد. دنا پلاس در واقع یک نسخه به روز شده از دنا است که تغییراتی را در ظاهر تجربه کرده و علت اصلی این تغییرات، انتقاداتی بود که بر طراحی دنا و شباهت آن به سمند وارد میشد.
باید بگوییم این تغییرات مفید بود و چهره بهتری از دنا را ارائه داد. طراحی بهتر دنا پلاس موجب شد تا برخی از خریداران جوان هم به خرید آن فکر کنند و محبوبیت آن بیشتر شد.
همان طور که اشاره کردیم، طراحی دنا پلاس در مقایسه با دنا با تفاوتهایی همراه شده که مهمترین آنها در طراحی چراغهای عقب، و نیز اضافه شدن سانروف و یک خط ممتد از روی گلگیر جلو تا گلگیر عقب دیده میشود. هماهنگی نسبتا خوبی بین اجزا دیده میشود. اگر بخواهیم آن را با پژو 207 صندوق دار مقایسه کنیم، انتخاب بین این دو خودرو به سلیقه شما بازمیگردد اما به صورت کلی خریداران جوان 207 را ترجیح میدهند.
طراحی کابین دنا پلاس، به خوبی پژو 207 صندوق دار نیست و کمی سنتیتر به نظر میرسد. در مرکز داشبورد یک نمایشگر قرار دارد و ورودیهای هوای عمودی در کنار آن جای گرفتهاند. بر روی فرمان کلیدهای کنترلی دیده میشود و در مورد کیفیت متریال به کار رفته در کابین هم باید بگوییم که همانند پژو 207 صندوق دار بیشتر بخشها از پلاستیک خشک ساخته شده است. نکته مثبت در مورد کابین دنا پلاس، فضای داخلی بیشتر آن است که گزینه منطقیتری برای خانوادهها محسوب میشود.
دنا پلاس تجهیزات و امکاناتی چون 4 ایربگ، ایموبلایزر، دوربین دید عقب، سنسور پارک عقب، بلندگوهای جلو و عقب به همراه توئیتر، تنظیم برقی صندلیهای جلو، ایزوفیکس صندلیهای عقب، تنظیم برقی آینههای جانبی، سانروف و کروز کنترل را در اختیار راننده و سرنشینان قرار میدهد.
موتور به کار رفته در دنا پلاس همان موتور EF7 است که حجم 1.7 لیتری و 4 سیلندر دارد و میتواند 115 اسب بخار قدرت و 157 نیوتن متر گشتاور تولید کند. برای انتقال این قدرت هم یک جعبه دنده 5 سرعته دستی در نظر گرفته شده است. پژو 207 صندوق دار با وجود بهره بردن از جعبه دنده اتوماتیک گزینه بهتری برای مسیرهای شهری است اما عملکرد نه چندان مطمئن آن، باعث شده تا از نظر فنی هیچ کدام از دو خودرو بر دیگری برتری نداشته باشد.
در نهایت باید گفت دنا پلاس یکی از خودروهای موفق ایرانی است اما باتوجه به طراحی و قیمت، پژو 207 صندوق دار در اولویت خرید قرار میگیرد.