مشخصات فنی خودرو سهند
در زیر کاپوت سایپا سهند، پیشرانهی آشنای M15 قرار دارد؛ اما این بار با تغییراتی که آن را به نسخهی بهینهشدهای با نام M15GSI تبدیل کرده است. سایپا برای بهبود عملکرد این موتور، تغییرات مهمی انجام داده که شامل افزودن هدرز، نصب سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها (VVT)، بهروزرسانی شمعها و تغییر در سیستم تزریق سوخت میشود. این موتور هشت سوپاپ که قبلاً هم در محصولات سایپا مثل کوییک و اطلس استفاده شده، حالا با توان و گشتاور بیشتری به میدان بازگشته است.
پیشرانه سهند اکنون قادر به تولید 90 اسب بخار قدرت و 137 نیوتن متر گشتاور است، که نسبت به نسخههای قبلی موتور M15 بهبود محسوسی دارد. هرچند این افزایش در قدرت و گشتاور، تا حدودی تحتالشعاع افزایش وزن خودرو قرار گرفته است؛ سهند با وزن 1.2 تنی، از ساینا و تیبا سنگینتر است، بنابراین افزایش قدرت موتور تنها تا حدی میتواند این اضافه وزن را جبران کند.
سهند به یک گیربکس پنج سرعته دستی مجهز شده که در سایر خودروهای سایپا نیز استفاده میشود. در حالی که شایعاتی مبنی بر عرضه نسخهی اتوماتیک این خودرو با گیربکس CVT وجود داشت، اما به دلایلی سایپا از این تصمیم صرف نظر کرده است. باک سوخت سهند با ظرفیت 41 لیتر همانند ساینا باقی مانده است و مصرف سوخت ترکیبی آن حدود 7 لیتر در هر 100 کیلومتر اعلام شده، که احتمالاً در شرایط واقعی مصرف سوخت کمی بالاتر خواهد رفت. سهند همچنین با استاندارد آلایندگی یورو 5 عرضه میشود، بنابراین استفاده از سوخت با کیفیت بالاتر برای عملکرد بهینه آن ضروری است.
بدنه و ظاهر خودرو سهند
ظاهر بیرونی سایپا سهند اس حاصل یک تغییر اساسی در طراحی ساینا است که در این فیسلیفت، چهره خودرو به مراتب تهاجمیتر و مدرنتر به نظر میرسد. جلوی خودرو کشیدهتر شده و چراغهای تیز و چندوجهی جایگزین چراغهای سادهتر مدلهای قبلی شدهاند. جلوپنجره خودرو نیز حالا نسبت به ساینا S برآمدگی کمتری داشته و سادهتر است، اما همچنان با خطوط طراحی خودرو هماهنگ است. چراغهای مه شکن در پایینترین بخش جلو قرار گرفتهاند و با طراحی باریک و خطی خود، به خوبی با سایر اجزای نمای جلو هماهنگی دارند.
نمای جانبی سهند تفاوت زیادی با ساینا ندارد؛ با این حال، در نسخه G این خودرو، رینگهای آلیاژی به چشم میخورند که حس لوکستری به آن میبخشند. نسخه S سهند، از رینگهای فولادی 14 اینچ استفاده میکند که طرح قالپاق جدیدی نیز برای آن در نظر گرفته شده است. اما بیشترین تغییرات در نمای عقب دیده میشود. چراغهای دو تکه جدیدی که بخشی از آنها به درب صندوق منتقل شدهاند، حال و هوای خودروهای سدان متوسطی مثل فولکسواگن را تداعی میکنند. با این وجود، سهند همچنان یک سدان جمعوجور است و این چراغهای بزرگ شاید برای ابعاد کلی خودرو کمی نامتناسب به نظر برسند. در نهایت، نام «سهند» به همراه لوگوی پارس خودرو، ظاهری رسمی به درب صندوق بخشیده و طراحی کلی عقب خودرو را تکمیل میکند.
طراحی کابین و امکانات داخلی سهند
وقتی وارد کابین سهند میشوید، در نگاه اول با فضای آشنا و البته کمی بهبود یافتهای روبرو خواهید شد که یادآور طراحی داخلی ساینا و کوییک است. سایپا در طراحی کابین این خودرو تلاش کرده تا نقاط ضعف نسخههای قبلی را تا حدی برطرف کند؛ از جمله استفاده از مواد بهتر و رنگبندی جذابتر که البته در نسخه نهایی با تریم مشکی-کرم جایگزین شده است، برخلاف تصاویر اولیه که تریم مشکی-قرمز را نشان میدادند.
فرمان D-Cut که پیشتر در نسخههای فول آپشن ساینا و کوییک دیدهایم، در سهند نیز به چشم میخورد و حس مدرنتری به راننده میدهد. همچنین، اهرم تعویض دنده نیز همانند آنچه در شاهین دیدهایم، بهروزرسانی شده و حالا با تغییراتی در کنسول میانی، فاصله بیشتری با صندلی دارد که شاید دسترسی به آن را راحتتر کند. البته با وجود این تغییرات ظاهری، نباید فراموش کرد که سهند همچنان روی پلتفرم پراید ساخته شده و فاصله محوری آن مشابه ساینا است؛ پس اگر به دنبال فضای داخلی جادار هستید، این خودرو همچنان یک سدان جمعوجور با فاصله محوری 2.4 متر محسوب میشود.
از نظر امکانات، نمایشگر سیستم سرگرمی کمی جلوتر آمده و با اینکه ابعاد کوچکتری دارد، در دسترس سرنشینان است. اما جایگاه آن شاید هنگام رانندگی کمی دسترسی را سخت کند. سایپا تلاش کرده تا کیفیت کابین را در سهند نسبت به ساینا S ارتقا دهد، به طوری که در برخی قسمتهای قابل دسترس سرنشینان از پلاستیک نرم استفاده شده است. اما داشبورد همچنان از جنس پلاستیک خشک ساخته شده که ممکن است مورد پسند همه نباشد. در نهایت، سهند در دو تیپ S و G عرضه خواهد شد و از آنجا که قرار بود کابین با کیفیت بهتر تنها در تیپهای بالاتر در دسترس باشد، حالا این سوال مطرح است که تفاوت این دو تیپ از نظر امکانات داخلی چقدر خواهد بود.
امکانات ایمنی و رفاهی خودرو سهند
سایپا سهند در دو تیپ S (پایه) و G (فول آپشن) عرضه میشود و هرکدام امکانات متفاوتی در بخش ایمنی و رفاهی دارند. تیپ G با ارائه امکانات پیشرفتهتر نسبت به تیپ S، تجربه رانندگی بهتری را برای خریداران فراهم میکند.
امکانات ایمنی سایپا سهند:
- دو کیسه هوا برای راننده و سرنشین جلو
- سیستم ترمز ضد قفل (ABS)
- سیستم توزیع نیروی ترمز (EBD)
- سیستم کنترل پایداری (ESP)
امکانات رفاهی سایپا سهند تیپ S (پایه):
- کروز کنترل
- سنسور فشار باد تایرها (TPMS)
- سیستم تهویه مطبوع دیجیتال
- کولر اتوماتیک
- تنظیم صندلی راننده در شش جهت به صورت دستی
- خروجی برق 12 ولت
- چراغ روشنایی در روز
- سنسور نور
- سنسور باران
- روکش پارچهای صندلیها
- سیستم صوتی با چهار بلندگو
- سنسور پارک عقب
امکانات اضافی سایپا سهند تیپ G (فول آپشن):
- نمایشگر سیستم سرگرمی
- دوربین دنده عقب
- سانروف
- روکش چرمی صندلیها
بررسی رقبا و قیمت خودرو سهند
سایپا سهند با جایگاهی بین ساینا S و شاهین دندهای، گزینهای جذاب در بازار سدانهای اقتصادی ایران محسوب میشود. از نظر قیمتی، سهند کمی گرانتر از ساینا S است، اما همچنان در ردهای ارزانتر از شاهین دندهای قرار دارد. در این محدوده قیمتی، سهند به رقیبی برای رانا پلاس از ایرانخودرو تبدیل شده است. از نظر توان فنی، رانا پلاس قویتر است، اما سهند با امکانات رفاهی بیشتر و تولید گسترده، برگ برندهای در دست دارد که میتواند رانا را به چالش بکشد. با خروج سدانهای اقتصادی چینی از بازار ایران، انتظار میرفت که نسخه اتوماتیک سهند نیز بدون رقیب عرضه شود، اما سایپا از این ایده منصرف شد و فعلاً تنها نسخه دندهای را به بازار ارائه داده است.