تیگو7 : زیبایی و دیگر هیچ!
چری خودروسازی که در 10 سال گذشته شانه به شانه بزرگانی بمانند فاو گریت وال و بی وای دی در بازار چین و صادرات این کشور دستی بر آتش دارد و طبق آمار فروش در در آشفته بازار مولتی برند کلاس شاسی بلندها و کراس اوورها با سیاست گذاری درست و استفاده از طراحان با تجربه کاری در شرکت های معتبر اروپایی و آمریکایی سعی مضاعفی در ایجاد هویت سازی برای چری و ایجاد کاراکتری جوان پسند برای محصولات چند سال گذشته اش دارد. نمونه بارز این ادعا را میتوان در دو کراس اوور شناخته شده ی بازار خودمان یعنی چری تیگو5 و چری تیگو7 مشاهده کنیم.
هرچند در این مقاله مخاطب خاصمان چری تیگو7 است اما به ناچار گاهی هم حواسمان به سمت برادر بزرگترش تیگو5 کشیده میشود چراکه با توجه به اختلاف قیمت چند ده میلیون تومانی این دو برادر سورپرایز خیره کننده ایی انتظار پارکینگ آپارتمان شما را نمیکشد!
در سال 1396 شرکت مدیران خودرو با صرف هزینه های تبلیغاتی گسترده و گاهی در بعضی از مواقع غیر ضروری سعی در جا انداختن محصول نونوار خود همان تیگو7 داشت که اگر کمی اهل تحقیق باشید به راحتی با یک جستجوی ساده درفضای خرید و فروش متوجه شرایط ویژه فروش اعتباری این محصول میشوید که در بین خودروسازان داخلی به انصاف نقطه قوتی میباشد گرچه با کمی تعمق این سوال در ضمیر ناخودآگاه خریدار پیش میآید که چرا محصولات هم رده موفق بازار از چنین آپشن های ویژه فروشی بی بهره مانده اند که جواب دادن به این سوال با خودتان!
با توجه به تبلیغات و حضور مستمر چری تیگو 7 در محافل و نمایشگاه های خودرویی از جمله نمایشگاه خودروی تهران در سال گذشته و امسال شاهد نظرات و کامنت های ضد و نقیضی حداقل در بحث طراحی این خودرو بوده ایم عده ایی طراحی پیکره ا کراس اوور تیگو 7 را به شدت جذاب میپنداشتند و عده ایی طراحی تیگو7 را در این کلاس قیمتی کمی ضعیف و ارزان ارزیابی میکردند.
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که نکاتی که نگارنده در مورد تیگو7 ذکر میکند با کمی تحقیق در این آشفته بازار انحصاری کاملا رنگ واقعیت به خود میگیرد. تیگو7 تلاش قابل احترامی از سوی شرکت مادر (چری) است که با صرف هزینه های تحقیق و توسعه گزاف نتیجه کار کراس اووری با ظاهری جذاب و عملکردی جهش یافته تر از محصولات کسل کننده قبلی میباشد.
چری تیگو7 با ابعادی بزرگتر از تیگو5 با ظاهری سنت شکنانه در کلاسی بالاتر پا به عرصه سختی گذاشته است که رقبای کارکشته حتی مجال نفس کشیدن را به این خوشتیپ بلند پرواز نخواهند داد! نا امید نشوید تیگو 7 هنوز حرف هایی برای گفتن دارد.
تیگو 7 با طول 5/4 متر و عرض 83/1 و ارتفاع از کف 1/67 متر از کراس اووری مانند اسپورتیج جادارتر و تقریبا 3 سانتی متر بلند تر است. و این جادار بودن را در داخل کابین بیش از پیش میتوان احساس کرد. فضای گنجایش بار نیز حتی بدون خواباندن صندلی ها به راحتی کفاف یک مسافرت خانوادگی را میدهد.
در بحث پیشرانه و گیربکس چری سعی کرده مانند زبان طراحی کمی جدیدش کمی برای تیگو 7 به روز عمل کند که اضافه نمودن پیشرانه 1.5 لیتری مجهز به توربوشارژر با توان خروجی 145 اسب بخار و گشتاور 210 نیوتن متر سعی در راضی نگه داشتن خریدار را دارد. ناگفته نماند که استفاده از سیستم پرخوران یا توربوشارژر در کنار مزایایی که دارد معایب و شرایط نگه داری دشواری را به خریدار تحمیل خواهد کرد فرقی نمیکند چه سوار بر ب ام و 528 شوید چه سوار بر چری! توربو شارژر ها احتیاج به نگهداری وسواس گونه ایی دارند.
گیربکس به کار رفته در چری تیگو 7 از نوع دوال کلاچ شش سرعته میباشد که مصرف سوخت بهینه و در عین حال شتاب متوسطی را برای این تازه وارد جویای نام به ارمغان میآورد.
چری تیگو 7 با مصرف سوخت ترکیبی 6.7 لیتری خود کاملا خریدار را از صف های طولانی پمپ بنزین ها نجات خواهد داد.
اگر نکات فنی قابل قبول تیگو7 را خواندید و کمی ناامید شدهاید، باید بگوییم این پایان کار نیست چراکه به محض سوار شدن داخل تیگو7 بوی پلاستیک نامرغوب کاملا شمارا شوکه خواهد کرد همانطور که نگارنده از شدت سادگی و ارزان بودن داشبورد انگشت به دهان مانده بود.
متاسفانه یا خوشبختانه هنگام خرید یک مصرف کننده ایرانی از هندلینگ و استهلاک خودرو سوال نمیپرسد چراکه سریعا مات و مبهوت صفحه نمایشگر 9 اینچی وصندلی ها خوش استایل تیگو7 میشود. هرچند که به انصاف در امکانات رفاهی چری سعی نموده جز کامل ترین ها باشد. امکاناتی نظیر دوربین 360 درجه و رادار جلو و عقب سقف پانوراما و صفحه نمایش 9 اینچی نکات جذابی هستند که تا به امروز در خودروهای چینی بازار کمتر شاهدش بودیم.
داستان فروش مناسب تیگو7 وقتی رنگ میبازد که قیمت بسیار بالای آن در مقابل خریدار قرار میگیرد.
چری تیگو 7 بدون شک قربانی قیمت غیر منطقی و البته کیفیت نه چندان بالای خود شده و حتی مصرف کنندگانی که تیگو7 را خریداری نمودند را در بحث فروش دست دوم قطعا دچار مشکل خواهد نمود چراکه بازار خرید و فروش این کراس اوور بد شانس به نوعی بلوکه شده است و شرکت مدیران خودرو چاره ایی جز فروش اعتباری با حداقل کارمزد نخواهد داشت.
اگر شما حتی دانشی از خودرو و بازار خرید و فروش اتومبیل نیز نداشته باشید به محض رویت قیمت بالای چری تیگو7 با انبوهی از گزینه های صفر و کارکرده روبهرو خواهید شد که به سرعت مسیرتان را از عاملیت های فروش مدیران خودرو به سمت دیگر برندها کج خواهید نمود.
ما هیچگاه تیگو7 را با سدان های همرده مانند کیا اپتیمای 2014 خوش نام مقایسه نخواهیم کرد! اما در کلاس کراس اوور ها به انصاف رقبایی حضور دارند که ما وظیفه خود میدانیم که برای مصرف کننده ایی که به دنبال خودروی کم دردسر میباشد اینها را عنوان کنیم.
در صفر کیلومترها، سوزوکی ویتارای فیس لیفت ژاپنی با استهلاک کم و بازار خرید فروش مناسب گزینه جذابی است. سانگ یانگ تیوولی و پژو 2008 هم از کراس اوورهایی هستند که باوجود ابعاد کوچکتر، میتوانند گزینههای ایدهآلتری برای خرید باشند.
رنو داستر نیز با برندی فرانسوی و با کیفیت میتواند شمارا راضی نگه دارد هرچند اگر ازطراحی خسته کننده اش بیزارید چرا رنو کپچر خوش استایل کم مصرف را امتحان نمیکنید؟ سانگ یانگ تیوولی را نیز در این فهرست حتما جای دهید چراکه پرفروش ترین محصول سانگ یانگ با کیفیت ساخت خوب و ظاهری جذاب هنوز هم نگاه ها را سمت خود میکشد.
در کارکرده ها نیز چند گزینه وسوسه کننده داریم اولی نیسان جوک 2016 کلاس پایه میباشد که در هر زمینه ایی این ژاپنی خوش درخشیده است .گزینه بعدی ام جی جی اس 2016 میباشد که برای کسانی که با خودروی چینی کنار آمده اند گزینه پر قدرت و قابل اعتمادی می باشد و در آخر دو کهنه کار کره ایی خوشنام و خوش فروش بازار کیا اسپرتیج و هیوندای توسان 2014 و2015 با کارکرد ایده آل میتوانند ریسک خریدتان را تا حد زیادی کاهش دهند.
بررسی داخلی چری تیگو7